FAQ

På den här sidan har vi försökt samla några av de frågor som scouter brukar undra om våra hajker.

• När får man reda på om man har antagits?
    Vanligtvis får man besked inom en månad efter det att ansökningstiden har gått ut.
  • Kan jag gå hajken som roverscout eller ledare?
    De flesta går hajken som utmanarscout, men vi erbjuder även roverscouter och ledare att gå hajken. Varje år har vi på en av våra hajker en rover- och ledarpatrull, som är öppen för roverscouter och ledare. Sommaren 2016 kommer både Jägarna och Forsfararna ha rover- och ledarpatruller.
  • Om det blir fler deltagare än antal platser, hur tar man då ut bland dem som anmält sig?
    Vi som ordnar hajken tycker att det är viktigt att så många som möjligt ges möjlighet att gå hajken. Om det skulle bli så många anmälda att vi måste begränsa antalet deltagare kommer vi därför att prioritera de anmälda som är äldre, eftersom de har färre möjligheter att gå hajken senare.
  • Hur brukar det funka med resa till och från hajken?
    Resa till och från hajken ingår inte i hajkavgiften och deltagare bokar själv sin resa. I antagningsbrevet meddelas vilken resa vi rekommenderar att deltagare tar. På så sätt har du chansen att lära känna några av de andra deltagarna redan på vägen till hajken.
  • Hur kan hajken samtidigt vara en ledarskapsutbildning?
    En utbildning består av både teori och praktik. Under Blå Hajken får du ständigt öva ledarskap i olika former. Vi arbetar mycket med patrullmetoden som är kärnan i scoutrörelsens ledarskapsmetod. Under hajken ligger även en hel del kurspass där vi studerar ledarskap och friluftsliv och reflekterar över hur vi använder det i praktiken. En genomförd hajk innebär att du genomfört Scouternas nya grundläggande utbildning, Leda Scouting, som vi arrangerar i samarbete med Scouternas folkhögskola.
  • Det kostar ganska mycket att gå hajken, hur ska jag ha råd?
    Vi gör alltid vårt bästa för att hålla ned alla kostnader, men tyvärr kan ändå deltagaravgiften kännas lite dyr. Ett bra tips är att söka pengar på flera håll. Många stiftelser delar ofta ut bidrag till scoutarrangemang. Det finns stiftelser på riksnivå, men även i din kommun eller församling kan det finnas möjlighet att söka bidrag. Man brukar även kunna söka från scoutkåren, eller distriktet. Kom ihåg att berätta att Blå Hajken också är en utbildning, det finns många som beviljar bidrag just för utbildning och ledarskapsutveckling. Om du saknar någon utrustning till hajken, till exempel en ryggsäck, kolla med scoutvänner, scoutkåren och andra bekanta, det finns alltid någon som kan låna ut något.
  • Kommer jag att klara av hajken?
    Blå Hajken är en förvisso en fysisk utmaning för många, men kom ihåg att du aldrig är ensam – tillsammans med patrullen är man starkare än man tror. Om du har normal kondition och lite vandringsvana behöver du inte vara orolig. Vi rekommenderar att man före hajken går ut och provvandrar ett par dagar med hajkkängorna på fötterna och packning på ryggen. Är du fortfarande tveksam, skicka ett mejl till oss ledare, adresser hittar du under fliken Kontakt.
  • Behöver jag köpa en massa ny (och dyr) utrustning för att kunna gå hajken?
    Blå Hajken ställer höga krav på din utrustning, men det betyder inte att du måste ha nya och moderna prylar. Viktigast är att prylarna som du tar med dig ut på hajk är beprövade och att du känner dig trygg och bekväm med dem. I princip allt som finns på utrustningslistan (den får du om du blivit antagen) kan du antagligen låna av någon eller köpa second hand, om du inte har det själv sedan innan. Det som kan vara knepigt att låna är en bra vandringssko, eftersom att dessa anpassar sig efter ägarens fötter.