Letar du efter äventyr? Vill du uppleva friluftsliv, kamratskap och utmaningar som du bara kunnat drömma om? Då är Blå Hajken Vikväringarna rätt plats för dig!

Vikväringarna är ett 8-dagar långt äventyr i midsommartid, där vi rör oss till fots i den bohuslänska vildmarken, vi paddlar längs urgamla farleder i sjösystem som använts av resenärer i tusentals år. Vi rör oss på sjöar och över fjäll mot den bohuslänska kusten, där vi möts av västerhavets salta hav och kala klippor. Du färdas och bor ihop med din patrull. Under hajken blir ni ett sammansvetsat gäng som gemensamt klarar av de strapatser ni möter.

På Blå Hajken Vikväringarna kommer du få använda dina scoutkunskaper fullt ut, och utveckla dina färdigheter till en högre nivå än vad du är van vid hemma i kåren. Du kommer få öva på att leda och att ledas, att ta hand om dig själv och andra i naturen, under årets ljusaste vecka.

Blå Hajken Vikväringarna är ett äventyr som erbjuder fysisk utmaning*, bus och skoj. Förutom en underbar scoutupplevelse får du minnen och kompisar för livet. Vikväringarna är en upplevelse du som äventyrarscout inte får missa!

“Det var en upplevelse som är omöjlig att förklara med ord, man måste vara med om det själv för att förstå vad som hände, hur allt hände och hur mycket tid människorna bakom Blå Hajken och lotsarna har lagt ner på detta.  Det var skratt, ilska och tårar varje dag och man fick var med om så extremt mycket kul men utmanande, med väldigt trevliga och härliga människor varje dag i åtta dagar.

Jag hade väldigt låga förhoppningar om mat, färdkost m.m men det blev bara bättre, de satte våran ribba väldigt lågt och gjorde den bara högre efter varje dag som gick. Det var underbart att inte förvänta sig något och sen få allt.”

Deltagarkommentar från första Blå Hajken Vikväringarna 2021

 

* Detta är en fysiskt krävande hajk som kräver att du är i bra fysisk kondition för att kunna genomföra hajken.
Patrullen kommer att förutom personlig packning bära med sig all sin utrustning(tält, matlagningsutrustning, yxa, såg m.m.) samt mat.

Vikväringarna – Historia

Blå Hajken är en över 70-årig tradition som har sina förfäder i Forsfararna, Jägarna och Friskyttarna.

Vikväringarna är ett relativt nytt arrangemang som startade 2021 under namnet Blå Hajken Äventyrarna men går fr.o.m. 2022 under namnet Blå Hajken Vikväringarna. Ordet Vikväringar (Vikens försvarare) är en forntida benämning på det folk som bor och försvarar vikarna i gränslandet mellan nuvarande Sverige och Norge, det är i detta område som vår hajk rör sig. Namnet förekommer i skrift första gången år 1021, alltså precis 1000 år innan Blå Hajken Vikväringarna startade.

Information

Plats: Gränslandet mellan Dalsland, Bohuslän och Norge.
Information om 2022-års hajk.
Datum
: 13-21 juni 2022. Hajkens längd är 9 dagar inkl. start och avslutningsdag.
Pris: Max 4.000 kr.

Ansökan

HÄR finns information om hur du ansöker, när den öppnar/stänger och hur uttagningen sker.

Vikväringarna 2023– för vem?

Äventyrarscouter födda mellan 2008-2010, alltså de scouter som varit äventyrare under vårterminen innan hajken.

Uttagning sker i åldersordning, dvs äldst går först i urvalet samt ytterligare uttagskriterier.
Läs mer HÄR

Mer information

Läs mer om hajken i vår broschyr för 2022-års hajk (som du gärna får skriva ut och lägga på kåren) som finns HÄR som PDF.

Kontakt

HÄR hittar du kontaktinformation till Blå Hajken Vikväringarna.