På den här sidan har vi försökt samla några av de frågor som scouter brukar undra om våra hajker.

 • När får man reda på om man har antagits?
  Vanligtvis får man besked inom en månad efter det att ansökningstiden har gått ut.
 • Kan jag gå hajken som roverscout eller ledare?
  De flesta går hajken som utmanarscout, men vi erbjuder även roverscouter och ledare att gå hajken. Varje år har en av våra hajker en rover- och ledarpatrull, som är öppen för roverscouter och ledare (ingen övre åldersgräns finns då). Sommaren 2019 kommer Forsfararna ha en rover- och ledarpatrull.
 • Om det blir fler ansökande än antalet platser, hur går då ”uttagningen” till bland de som ansökt?
  Vi som ordnar hajken tycker att det är viktigt att så många som möjligt ges möjlighet att gå hajken, men båda hajker har sina begränsningar i deltagarantalet av flera praktiska orsaker. Det finns flera regler som används om fler ansöker än vad det finns platser, förenklat kan de förklaras enligt följande. I första hand har äldre förtur före yngre då de yngre kan söka igen nästa år utan att vara för gamla (detta gäller ej i uttagningen av rover och ledare). I andra hand kollar man på mångfald så att det blir ett härligt och blandat gäng. I tredje och sista hand blir det lottning.
 • Hur funkar det med resa till och från hajken?
  Resa till och från hajken ingår inte i hajkavgiften och deltagare bokar själv sin resa. I antagningsbrevet meddelas vilken resa som rekommenderas. Tar man den rekommenderade resan (som många brukar göra) är det ett bra tillfälle att lära känna några av de andra deltagarna redan på vägen till hajken.
 • Hur kan hajken samtidigt vara en ledarskapsutbildning?
  En utbildning består av både teori och praktik. Under Blå Hajken får du ständigt öva ledarskap i olika former. Vi arbetar mycket med patrullmetoden som en viktig del av scoutmetoden. Under hajken ligger även en hel del kurspass där vi studerar ledarskap och friluftsliv och reflekterar över hur vi använder det i praktiken. En genomförd hajk har du även genomfört Scouternas nya grundläggande utbildning, Leda Scouting – i korthet, som vi arrangerar i samarbete med Scouternas folkhögskola (läs mer om Leda Scouting här).
 • Det kostar ganska mycket att gå hajken, hur ska jag ha råd?
  Vi gör alltid vårt bästa för att hålla ned alla kostnader, men tyvärr kan ändå deltagaravgiften kännas lite dyr. Ett bra tips är att söka pengar på flera håll. Många stiftelser delar ofta ut bidrag till scoutarrangemang. Det finns stiftelser på riksnivå, men även i din kommun eller församling kan det finnas möjlighet att söka bidrag. Man brukar även kunna söka från scoutkåren, eller distriktet. Kom ihåg att berätta att Blå Hajken också är en utbildning, det finns många som beviljar bidrag just för utbildning och ledarskapsutveckling. Läs mer om kostnader kring personlig utrustning längre ned.
 • Kommer jag att klara av hajken?
  Blå Hajken är både en fysisk och en psykisk utmaning för de flesta. Den fysiska utmaningen kommer du klara av bra om du har normal kondition och lite vandringsvana. Vi rekommenderar alltid att man före hajken går ut och provvandrar ett par dagar med hajkkängorna på fötterna och packning på ryggen, för att se att det känns bra, det är svårt att fixa dåliga kängor ute på hajk. En tumregel är att man ska klara av att bära 1/3 av sin kroppsvikt, men på hajkerna kan det såklart variera en hel del. Det är även viktigt att man mår bra psykiskt innan man ger sig ut på hajk då det inte är helt lätt att för ett tag ”släppa det vanliga livet”, leva väldigt nära människor som man inte träffat innan och utmanas varje dag. Men kom ihåg att du aldrig är ensam – tillsammans med patrullen är man starkare än man tror, både psykiskt och fysiskt. Är du fortfarande tveksam eller har frågor, skicka ett mejl eller ring till oss ledare, kontaktuppgifter till hajkerna hittar du här: JägarnaForsfararna och Äventyrarna.
 • Behöver jag köpa en massa ny (och dyr) utrustning för att kunna gå hajken?
  Blå Hajken ställer höga krav på din utrustning, men det betyder inte att du måste ha nya och moderna prylar. Viktigast är att prylarna som du tar med dig ut på hajk är beprövade och att du känner dig trygg och bekväm med dem. I princip allt som finns på utrustningslistan (den får du om du blivit antagen) kan du antagligen låna av någon eller köpa second hand, om du inte har det själv sedan innan. Det som kan vara knepigt att låna är en bra vandringssko, eftersom att dessa anpassar sig efter ägarens fötter.